Aj vy milujete víkendy s ľuďmi, ktorých máte radi? A v spoločnosti dobrého jedla nehovoriac. Tu je pár tipov od foodblogerky Freckled potatoe, ako obmeniť klasické jedlá (nielen) pri víkendovej grilovačke.
Grilované kuracie krídelka s medom a chilli
Klasika, na ktorú som si nikdy neprečítala recept, tak som si ho vymyslela....ingrediencie spojíme a krídla marinujeme 24 hodín v chladničke.
5 polievkových lyžíc medu
4-5 sušených chilli papričiek (podľa ostrosti) + čajovú lyžicu hrubej morskej soli rozotrieme v mažiari
2 čajové lyžičky údenej papriky (kúpite napríklad v potravinách Marks and Spencer)
4 polievkové lyžice kvalitného kečupu
8 polievkových lyžíc balsamica
Šalát s balkánskym syrom
Nemám veľmi rada šaláty, ktoré obsahujú priveľa ingrediencií. Tento ich má pár, sú v ňom veľké kusy zeleniny zo záhrady a nikdy nesklame.
8 uhoriek nakladačiek, nakrájaných
1 malá cibuľa nakrájaná na tenké pásiky
dve-tri hrste šalátových listov (napr. rukola, insalatissime)
200g balkánskeho syru nakrájaného na kocky
5 lyžíc olivového oleja
soľ, čierne korenie
Focaccia s cherry rajčinami a rozmarínom
Omrzel vás chlieb ako príloha k grilovaným jedlám? Urobte si focacciu! Chrumkavú, voňavú prílohu, ktorú zjete s olivovým olejom ešte skôr ako sa na stôl prinesú prvé krídelka...
1 čajová lyžička kryštálového cukru
320 – 340g hladkej múky (250ml)
170 - 190ml hrnčeka vlažnej vody
1 čajová lyžička jemnej morskej soli
2 polievkové lyžice olivového oleja + na potretie
150g cherry rajčín rozkrojených na polovice
2-3 vetvičky rozmarínu
2 strúčiky cesnaku nasekaného nadrobno
1 čajová lyžička hrubej morskej soli
Droždie rozdrvíme do vlažnej vody, pridáme lyžičku cukru a necháme vykysnúť. V mise zmiešame preosiatu múku, soľ, olej a kvások. Vytvoríme cesto a necháme kysnúť na teplom mieste prikryté utierkou jednu hodinu. Potom ho rozvaľkáme a dáme na plech vyložený papierom na pečenie kde bude kysnúť ďalších 20 minút. Nakoniec cesto potrieme olivovým olejom s odtrhanými lístkami rozmarínu, pridáme rajčiny otočené šupkou dolu, posypeme hrubou morskou soľou a pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C približne 30 minút. Nasekaný cesnak pridáme 10 minút pred dopečením, inak by mohol prihorieť a zhorknúť.
Grilovaná kukurica
Ak máte šťavnatú mladú kukuricu, hoďte ju len tak na gril a nechajte zozlatnúť. Potom potrite maslom a osoľte. Super príloha k mäsu, alebo len tak!
Rozmarínovo – citrónové špízy
Voňavé rošambó tak trochu iné ako všetky. Hlavnou ingredienciou je kôra z citrónu naložená v hnedom cukre. Moja starenka mala v chladničke vždy čarovný malý zavárací pohár, v ktorom ukrývala voňavé bohatstvo. Pridávala ho do „buchet se sklípkama“ a koláčov, ktoré nám piekla, keď sme k nej prišli na návštevu. Boli to tie najvoňavejšie a najvláčnejšie koláče na svete. Ja som túto citrónovú kôru oživila v slanej verzii s mäsom. Ingrediencie spojíme a prsia marinujeme 24 hodín v chladničke.
4 čajové lyžičky nastrúhanej kôry z citróna naloženého v hnedom cukre (ak ju nemáte, pridajte jednoducho kôru z dvoch citrónov a lyžicu hnedého cukru. Ak si ju chcete urobiť jednoducho vždy keď budete niekam používať citrónovú šťavu nastrúhajte predtým kôru, zmiešajte ju s hnedým cukrom a natlačte do pohára – môžete ju pridávať, uberať, ale vždy ju majte v chladničke)
6 vetvičiek rozmarínu - lístky odtrhané, nasekané nadrobno
4 prelisované strúčiky cesnaku
8 polievkových lyžíc olivového oleja
soľ, čierne korenie
Dobrúúúú chuť!
Freckled potato
https://www.facebook.com/freckledpotato