O tebe

Mia Kurucová: Chceme, aby pri každom zahryznutí do čerstvého chlebíka, pocítil každý chuť domova.

Mia Kurucová: Chceme, aby pri každom zahryznutí do čerstvého chlebíka, pocítil každý chuť domova. Počet fotiek v galérii: 1

Mia Kurucová je mladá žena plná nápadov. Raz sa jej prisnilo o jej obľúbených pomazánkach – takých, ktoré pozná každý z nás z detských čias. A tak vzniklo Pomazánkovo – miesto, kde si môžete pochutnať nielen na výborných pomazánkach, ale aj domácich koláčoch, polievkach, či dokonca krupicovej kaši. Ako vznikol nápad s pomazánkami a aké „mlsky“ vyrába pre štvornohých miláčikov? 

ia, street food je teraz naozaj v kurze. Ty si však nevsadila na obľúbené hamburgery či hranolky, ale ponúkaš pomazánky. Ako celá myšlienka vznikla? Prečo si sa rozhodla práve pre pomazánky?

Našim cieľom je ponúknuť našim zákazníkom niečo, čo pozná každý. Ako malé deti sme jedli pomazánky v škôlke, na desiatu a aj na večeru. Chceme, aby pri každom zahryznutí do čerstvého chlebíka, pocítil každý chuť domova. Ako dieťa som milovala pomazánky a trvá to doteraz. V škôlke to bolo moje obľúbené jedlo. Napríklad nemám rada rybacie jedlá, ale rybaciu pomazánku si dám vždy. Moja obľúbená je však klasická oškvarková, pripravená podľa nášho rodinného receptu. Ten však nemôžem prezradiť, tradujeme ho v rodine už 4 generácie. Niekedy nás však inšpirujú aj naši zákazníci, ktorí nám napríklad poradia nejaký nový recept. My ho následne skúsime urobiť a pokiaľ chutí nám všetkým vo firme, zaradíme ho do ponuky. Myslíme si, že aj v pomazánkach treba mat otvorenú myseľ. Ja osobne veľa cestujem, a tak si všímam aj kombinácie chutí, ktoré sa používajú v zahraničí. Posledný recept mám z Maledív. Je to kombinácia tuniaka, kokosu, chilli, šalotky a limetkovej šťavy. Tento ľahký recept tam ľudia jedia na raňajky. My ho v Pomazánkove ponúkame najmä počas letných mesiacov, nakoľko je veľmi svieži.

Mia (vľavo) si prevádzkou Pomazánkovo doslova splnila svoj sen.

Kto sú návštevníci Pomazánkova? Vyhľadávajú Vašu prevádzku najmä tí, ktorí chcú raňajkovať?

Ľudia naše pomazánky milujú na raňajky, keďže ponúkame aj možnosť „take away“, a teda zabalíme jedlo so sebou. Návštevníci si berú si pomazánky často domov, objednávajú catering, dokonca sa naše pomazánky pár krát už objavili aj ako svadobné pohostenie. Ponúkame však aj polievky ako od maminky – tradičné slovenské polievky ako zemiaková na kyslo či krémové polievky, a tak sa veľa ľudí k nám chodí aj naobedovať. A keďže si náš podnik obľúbili aj vegáni, rozhodli sme sa pre nich vždy pripravovať aj vegánske polievky. Teda také, ktoré neobsahujú žiadne živočíšne bielkoviny. Sú také chutné, že ich dokonca majú radi aj „nevegáni“.

Dnes je naozaj veľmi náročné vyhovieť každému. Ľudia trpia alergiami a intoleranciami. My máme denne v ponuke 4 druhý chlebíka. Chceli sme si piecť aj vlastný, ale je to naozaj náročné na čas. Bezlepkové pečivo mávame každý deň. Snažíme sa postupne vyhovieť každému, lebo o tom to vlastne celé je. Zákazníkom ponúkame kvalitnú suroviny, poctivú prípravu a vždy nejaký nový nápad. Prinášame nie len klasiku, ale aj recepty , ktoré pozná každý, no sú pripravené moderným spôsobom. 

Aké sú pomazánky v Pomazánkove?

Sú domáce, poctivé, bez konverzvantov a chémie. Používame kvalitné a výberové suroviny. Sú vyrábané vždy čerstvé a podľa našich rodinných receptov. Každý člen našej rodiny mal svoj obľúbený recept na pomazánku. Ja som ich už len pozbierala, zapísala do zošita a recepty pre Pomazánkovo boli hotové (smiech).

V súčasnosti je problém nájsť kvalitnú pracovnú silu. Zamestnanca, ktorému môžeš dôverovať. Kto tvorí tvoj tím?

Team je vždy postavený na lídrovi. Pristupujem k ľuďom férovo a najmä osobne. Nechcem hádzať všetkých do jedného vreca. Samozrejme sme sa stretli s hocičím, ale taká je gastro oblasť. Treba mať najmä trpezlivosť. Správny zamestnanec musí veriť projektu, ktorého je súčasťou. Tam je základ. Dbáme však na hygienické návyky, správanie sa k ľudom, kolegom, zákazníkom... Zamestnanec musí mať základne vedomosti o práci v gastre. Spoľahlivosť, tímovosť, pracovitosť - to sú naše kritéria zhrnuté do troch slov.

Pomazánkovo – to sú len pomazánky alebo sú v ponuke aj iné jedlá?

Samozrejme našim základom je denne 8 druhov pomazánok. Ponúkame však aj sladké koláče, taktiež z kuchyne našich mám a babiek. V dennom menu sa nachádza aj polievočka. Novinkou je domáci parížsky šalát. Každý deň sa snažíme prekvapiť zákazníka nejakou peknou spomienkou na detstvo, napríklad aj prostredníctvom krupicovej kaše. Koláče si pečieme naše vlastné, taktiež používame rodinné recepty. Veľmi obľúbené sú u nás bábovky, makové a orechové štrúdle. Parížsky šalát pozná naozaj každý, ten náš je iný v tom, že používame tie najkvalitnejšie suroviny na trhu. Konkrétne recepty neprezrádzame nikomu, je to naše prísne strážene know how.

Na facebookovom profile Pomazánkova jedna zo zákazníčok píše, že pomazánky sú naozaj výborne, ale prijala by rozšírenie ponuky napr. v podobe bezlepkového pečiva. Vychádzaš svojim zákazníkom v ústrety? Berieš ohľad napr. aj na deti, vyrábaš aj nejaké vyslovene detské pomazánky?

Dnes je naozaj veľmi náročné vyhovieť každému. Ľudia trpia alergiami a intoleranciami. My máme denne v ponuke 4 druhý chlebíka. Chceli sme si piecť aj vlastný, ale je to naozaj náročné na čas. Bezlepkové pečivo mávame každý deň. Snažíme sa postupne vyhovieť každému, lebo o tom to vlastne celé je. Zákazníkom ponúkame kvalitnú suroviny, poctivú prípravu a vždy nejaký nový nápad. Prinášame nie len klasiku, ale aj recepty , ktoré pozná každý, no sú pripravené moderným spôsobom. Napríklad bábovku robíme aj z bezlepkovej múky, používame alternatívne mlieka, napríklad kokosové, mandľové, orechové.

Zdravé, chutné, z kvalitných surovín – také sú pomazánky v Pomazánkove.

V súčasnej gastronómii platí pravidlo - stravovať sa lokálne a sezónne. Držíš sa tohto hesla aj ty? Používaš suroviny od lokálnych dodávateľov alebo lepšie - kde ich nakupuješ? A riadiš sa sezónnosťou pri ponuke pomazánok?

Snažíme sa nakupovať lokálne a sezónne. Nás koncept Pomazánkova si to doslova vyžaduje. Pracovať s čerstvými a našimi slovenskými surovinami. Často sa prechádzam po lokálnych trhoch, aby som našla inšpiráciu, hľadám doslova na ulici čerstvú chrumkavú zeleninku, Naposledy som napríklad presne o jednej v noci zbierala medvedí cesnak v Petržalke a na druhý deň sme z neho robili výbornú polievku plnú vitamínov.

Stojíš aj za značkou MLS – keksíky pre psíky. Prezradíš o tom viac?

Značka Mls - keksíky pre psíky a Mlskafe vznikla v roku 2015. Vyrábame ručne robené zdravé keksíky pre spoločenské zvieratá. Najmä sa však sústreďujeme na psíkov a mačky. Za tie roky sme si vybudovali slušnú klientelu a najmä teda dôveru u našich zákazníkov. Veľmi sa tešíme z našej kaviarničky pre psíkov. Vyrábame pre psíkov zdravé narodeninové torty. Všetko je samozrejme pod kontrolou veterinára. Používame len mäsko a zeleninu a ovocie, všetko pre psíkov je bezlepkové a v správnych nutričných hodnotách.

Team je vždy postavený na lídrovi. Pristupujem k ľuďom férovo a najmä osobne. Nechcem hádzať všetkých do jedného vreca. Samozrejme sme sa stretli s hocičím, ale taká je gastro oblasť. Treba mať najmä trpezlivosť. Správny zamestnanec musí veriť projektu, ktorého je súčasťou. Tam je základ. 

V rámci MLS ponúkaš ručne robené torty pre psíky. Cenovo sa pohybujú tak ako torty pre ľudí a sú nielen bezlepkové, ale dokonca vyrobené zo slovenských surovín. Budem úprimná - fakt dajú ľudia desiatky eur za tortu pre svojho psíka? Je po tomto produkte dopyt?

Ľudia si uvedomujú, že strava pre psíka je dôležitá a najmä je základom všetkého. Dnes už ľudia viac sledujú zloženie potravy a granuliek, varia psíkom doma. My psičkári vieme, že mať psíka je náročná záležitosť - aj po finančnej stránke. Ale nakoniec sa ani jeden z nás nepozerá na peniaze, ale na spokojného a zdravého psíka.

Po čom je najväčší dopyt zo strany majiteľov štvornohých miláčikov?

Najviac to je samozrejme zdravá strava. U nás sa najviac predávajú haffiny a teda koláčiky pre psíkov.

Po zdravých „Mls“ koláčikoch je medzi psíčkami veľký dopyt.

Prevádzkuješ škôlku pre psy a mačky...

Škôlku pre psíkov máme v rámci nášho Hafparku v Petržalke. Škôlka sluší na socializáciu psíka a najmä psičkárom, keď potrebujú nachvíľočku postrážiť psíka. Spolupracuje s hotelom pre psíkov. Chceme ponúknuť v Hafparku všetko, čo potrebuje psičkár na jednom mieste. V januári pribudne do nášho konceptu aj naša vlastná veterinárna klinika a kozmetický salónik pre psíkoch. Chceme, aby každý psičkár našiel u nás všetko, čo hľadá. Venujeme sa aj prednáškam , ktoré spolu s veterinármi a výcvikármi organizujeme. Navštevuje nás aj veľa detičiek, nakoľko aj ich učíme, čo znamená psík a ako sa oňho starať. V Mlskafé sa ľudia cítia veľmi dobre, často tam dokážu aj „nepsíčkari“ presedieť niekoľko hodín.

Máš len 29 rokov a už si úspešná podnikateľka. Mám pocit, že máš v hlave ešte mnoho nápadov. Prezradíš, čo máš v pláne do budúcna?

Momentálne pripravujeme jeden úžasný koncept pre každého labužníka. O tom však až začiatkom roka. V roku 2018 pribudne v Hafparku salón pre psíkov a naša veterinárna klinika. Na rok 2018 to snáď bude všetko. A plánujem aj trošku cestovať a načerpať novú energiu a nápady.

Foto: archív M. Kurucovej

 


Pred tromi rokmi som sa stala mamou. Myslela som si, že materstvo bude ospalé a oddychové obdobie. Ako veľmi som sa mýlila! Za tie tri roky, čo som bola s mojou Emkou doma, som stretla neskutočne veľa inšpirujúcich žien. Žien, ktoré robia to, čo ich baví, a ktoré to robia sakra dobre :) Rozhovory s nimi vám budem prinášať na www.onavie.sk
Jana Túry

Podobné články

O tebe

Jana Jurčenko: Nebolo dňa, aby som módu neriešila

Zdroj: redakcia

Jana Jurčenko získala pred sviatkami Oscara za módu. Osobne si ho prevzala počas slávnostného galave...

O tebe

Cutman Matúš Dudo: Vždy ma lákalo pomáhať ľuďom

Zdroj: Matus Dudo

Boli ste už na nejakom profesionálnom fighterskom galavečeri? Ak áno, určite ste si všimli, že okrem...