Vo viacpočetných rodinách možno práve kuchyňu považovať za najvyťaženejšiu miestnosť v domácnosti. Pre bezpečnosť a pohodlné stravovanie v nej rozlišujeme tri základné zóny. Je to odkladacia, pracovná a odpadová. Na ich zabezpečenie je nutná logická nadväznosť kuchynských zostáv a elektroniky. Nejde však o žiadnu vedu, pričom na konci tejto dlhej a náročnej cesty nás čaká vytúžené jedlo!
Bez práce žiadne koláče!
V tomto okamihu si každá šikovná gazdinka vyhrnuje rukávy a chystá dispozičné zmeny v kuchyni. Orientujeme sa podľa línie najdlhšej steny. Tá patrí kuchynskej linke, jej nástenným skrinkám a spodným úložným priestorom. Vo svojej kuchyni sa postavte pred linku a po ľavej strane skontrolujte správne umiestnenie chladničky. Je predsa hlavným úložiskom najdôležitejších surovín.
Tie ďalej potrebujeme v čo najkratšom čase dostať na linku, resp. na jej širšie pracovné časti. Približne nad ňou sústredíme hlavnú potravinovú skrinku. Suroviny tak máme spolu na jednom mieste, navyše tým uchránime ich kvalitu, šetríme svoj čas a energie.
Pozor na energeticky náročné plochy
Pri energiách zostávame aj pri ďalšej funkčnej línii. Podobne by sme postupovali aj v kúpeľni a vyberali najlepšie vybavenie pre funkčnosť a vzhľad najnamáhavejších plôch. Ide napr. o priestor medzi umývadlom, vaňou, sprchou a nábytkovým vybavením. To ohrozuje zvýšená vlhkosť, preto používame vodovodné batérie s najmodernejšími úspornými systémami. Možno ich polohovať, regulovať prúd. Voda tak steká odpadovou súpravou, v okolí nábytku je jej minimálne.
V prípade kuchýň to možno ilustrovať na používaní drezu a blízkej umývačky riadu. Suroviny treba nevyhnutne očistiť, riad z umývadla bez stôp a špiny na podlahe rýchlo dostať do umývačky.
Pri čistení a úprave surovín predchádzame veľkým stratám vody, ktorá by sa dostala aj na citlivejšie drevené časti a na podlahu. Pri rýchlej a roztržitej príprave jedál je však bežnou situáciou priam striekajúci prúd vody. Riziko minimalizuje jednak naša zručnosť pri práci a v neposlednom rade šetrné kuchynské batérie s regulátorom prietoku, používaním do strán a pri rôznom sklone.
V čistom prostredí vám práca skvelo pôjde aj v ďalšom kroku. V línii nasleduje varná plocha. V jej okolí umiestňujeme čo najmenej regálov, skriniek a úložných boxov. Je to hlavne pre bezpečie a výhľad na pripravované jedlá. Funkčné zóny završujú odkladacie plochy, komôrky a odpadkové koše. A už len čakať, kedy bude jedlo hotové!
Zdroj obrázku: voronaman / Shutterstock.com