Tip redakcie

Vedeli ste o aperetíve...

Vedeli ste o aperetíve... Počet fotiek v galérii: 1

Čo je to aperitív a ako vznikol?

Ide o alkoholický nápoj, ktorý sa podáva 15–20 minút pred začiatkom jedla. Spríjemňuje čakanie na pokrm, vyvoláva hlad a väčšiu chuť do jedla. Malo by ho byť len malé množstvo. Ide viac menej o spoločenskú záležitosť. Už v starom Ríme sa pil aperitív, aby sa tráviaci trakt pripravil na pôžitky z nadchádzajúcej hostiny. Časom sa z aperitívu stala veľmi sofistikovaná záležitosť. Veľkú zásluhu na tom majú Taliani. V Taliansku sa zrodili najznámejšie aperitívy, ako napríklad Aperol, ktorý vznikol v rodinnej firme Barbieri v roku 1919 v Padove a podľa pôvodnej receptúry sa vyrába dodnes. Pre Aperol je typická komplexná bohatá horko-sladkastá chuť, výrazná oranžová farba a len 11 % obsah alkoholu. V roku 2003 sa stal Aperol súčasťou spoločnosti Gruppo Campari a tiež najpredávanejšou liehovinou v Taliansku. Obľúbený je však aj v našich zemepisných šírkach. Svedčí o tom aj medziročný predaj Aperolu, ktorý u nás od januára do mája vzrástol o 160 %. Čo v prepočte na miešané drinky Aperol Spritz znamená, že od začiatku roka si ich zákazníci vychutnali takmer pól milióna.

Podobné články

Tip redakcie

Česi a Slováci vymysleli nový, jemný a ovocný Jägermeister ORANGE

Zdroj: jagermeister

Novinka roka je tu! Jägermeister ORANGE vás prekvapí výnimočne jemnou chuťou, pričom základnou ingre...

Tip redakcie

Party time, comma!

Zdroj: COMMA

Čas spoločenských udalostí, osláv a rodinných stretnutí prichádza... Čo na to váš šatník? Je v ňom d...