Bývate často chorí alebo len jednoducho chcete byť zdravší? Hľadáte prírodné riešenie, ktoré vám môže pomôcť? Objavte silu rakytníka! Nie je to síce zázrak na všetko - ako by sa podľa účinkov mohlo zdať, ale účinky rakytníka sú naozaj obdivuhodné. Či už ako prevencia, alebo ako pomoc pri rôznych zdravotných problémoch.
Rakytník je prospešný takmer celý. Môžete vo svoj prospech využiť nielen plody, ale i kvety, korienky, lístky…. Uvarte si rakytníkový čaj, vyskúšajte silu rakytníkového oleja, pripravte si na zimu chutný sirup, prípadne len jednoducho jedzte plody rakytníku ako ovocie. A nezabudnite, že práve teraz je jeho čas :) Plody sa zbierajú od septembra až do zimy.
Aj doma v záhrade
Rakytník je tŕnitý krík (stromček), ktorý dorastá do výšky 3-5 metrov. Pochádza z Číny, Mongolska, resp. z Nepálu. Pre svoje účinky sa momentálne pestuje takmer v celej Európe. Listy majú dĺžku do 10 cm. Rakytník je odolný voči mrazu, takže si ho kľudne môžete pestovať v záhrade. Plody sú oranžovej farby (taktiež aj dužina) a majú kyslú chuť (citrusovú). Niekedy môžu byť aj mierne sladké (závisí od odrody). Dorastajú do veľkosti maximálne 1 centimetra. Dozrievajú v septembri a na kríku vydržia použiteľné až do zimy. Jeho plody je najlepšie zbierať pri mínusových teplotách. Pre svoje účinky sa v alternatívnej medicíne využívajú aj korienky, lístky, kvety…
Až 15 násobok vitamínu C
Rakytník je vzácny najmä pre obsah vitamínov, ale i pre obsah ďalších látok - obsahuje až 15 násobok vitamínu C oproti citrusovým plodom. (Vedeli ste, že napríklad 100g rakytníka obsahuje až 400 % dennej odporúčanej dávky? Obsahuje aj sacharidy, kyselina listová, kyselina linoleová, karotenoidy (farbivo), flavonoidy, olej, mangán, železo, kyseliny, vitamín A, B, C, E a K)
Rakytník má množstvo úžasných účinkov na telo a organizmus. Okrem silnej podpory imunitného systému pri chrípke, angíne … je nápomocný aj pri iných ochoreniach. Navyše zlepšuje trávenie, podporuje bunky, kardiovaskulárny systém, trávenie či pečeň.
Každý si nájde jeho využitie a pokiaľ aj nie, tak rakytník môžete užívať len ako prevenciu pred civilizačnými ochoreniami ako sú vysoký cholesterol, vysoký krvný tlak, kŕčové žily, rakovina alebo prevencia pred chrípkou či prechladnutím…
Nielen podpora imunity
- Má antiseptické účinky, napomáha telu v boji proti mikroorganizmom a baktériám, ktorým sa prirodzene dobre darí v našom tele.
- Detoxikuje organizmus - nielen vďaka obsahu vlákniny, ktorá pomáha „prečisťovať“ tráviaci trakt, ale napomáha telu zbavovať sa aj odpadových látok, napríklad aj podporou funkcie pečene.
- Podporuje uvoľňovanie hlienov, vykašliavanie a celkovú rekonvalescenciu.
- Napomáha telu v boji s vysokým cholesterolom, ktorý je v súčasnosti novodobou „metlou“ ľudstva, podporuje priechodnosť ciev a zlepšuje ich pevnosť a pružnosť.
- Podporuje nervový systém
- Zlepšuje pamäť, sústredenie a uvoľňuje telo pri strese a vyťažení
- Napomáha pri liečbe kožných ochorení (akné, ekzém), taktiež je prospešný pri omrzlinách, poranených a popálených častiach kože.
- Podporuje trávenie a zlepšuje pravidelnú stolicu.
- Podporuje funkciu pečene.
- Vďaka obsahu vitamínu B zlepšuje stav pokožky a taktiež zlepšuje celkový vzhľad vlasov.
- Chudnutie – nie je to vyslovene ovocie na chudnutie. Keďže však pri chudnutí znížite príjem kalórií (stravy), tak väčšinou znížite i príjem vitamínov a ostatných živín. A práve v tom môže byť rakytník užitočný. Pri malom obsahu kalórií dodá telu veľa prospešných látok. Vďaka nemu síce neschudnete, ale jeho účinky ani pri chudnutí nebudú na zahodenie.
- Silne podporuje imunitu – vitamíny C, A, E a skupiny B v spolupráci s organickými kyselinami výrazne napomáhajú imunitnému systému udržať sa v kondícii. Chránia telo pred chrípkou, angínou a inými vírusmi a baktériami… prípadne urýchľujú liečenie.
- Chráni bunky pred voľnými radikálmi, zamedzuje oxidácii buniek – rakytník „chráni“ telo pred voľnými radikálmi, ktoré nepriaznivo pôsobia na celý organizmus. Pôsobí ako prevencia proti rakovine, kardiovaskulárnych ochorení (srdce, vysoký tlak….)
Paradoxne najťažšia úloha je samotný zber plodov rakytníka. Môže sa stať, že budete mať viac rán na rukách ako nazbieraných plodov. Plody rakytníka držia na pichľavých vetvičkách pevne a preto sa často pri zberaní popučia. Pokiaľ však počkáte na mrazy, plody rakytníka po zmrznutí Vám skoro samé budú padať do košíka. A navyše ich mráz takmer vôbec neznehodnotí.
Plody rakytníka si musíte obľúbiť
Na prvý chuťový dojem si vás nemusia získať (chuť je prevažne kyselkavá), ale môže sa stať, že vám zachutia – koľko ľudí, toľko chutí. Pri predstave, aké prospešné látky obsahuje a aké má účinky mu to snáď odpustíte. Pýtate sa, ako ho uskladniť? Bobule rakytníka umyte, nechajte odtiecť a buď ho zamrazte v sáčkoch alebo usušte. Potom už len využívajte rakytník podľa potreby. Plody si zachovajú takmer všetky vitamíny aj živiny.
Rakytníkový olej – ideálny na vnútorné použitie pre zdravie a vonkajšie použitie pre krásu tela. Rakytníkový olej je dobré mať vždy poruke. Rakytníkový olej môžeme nazvať aj ako prenosnú lekárničku, resp. ako fľaštičku s elixírom zdravia. Spoznajte jeho účinky a prípadne si ho pripravte si ho doma.
Rakytníkový sirup, šťava – pripravte si chutný rakytníkový sirup – šťavu a využite napríklad na ochutenie svojho obľúbeného čaju, prípadne ako „liek“.
Rakytníková masť – výborná na akné, na poranenia kože, na hojenie drobných rán, prípadne popálenín.
Využite i ostatné časti rakytníka
Listy a konáre rakytníka – Pripravte si výluh z listov, prípadne konárikov. Použite počas chrípky či prechladnutia, pri strese a vyťažení, počas zahlienenia horných dýchacích ciest, pri problémoch so spánkom. Taktiež je vhodný v boji proti depresii. Výluh môžete použiť i na opláchnutie vlasov, pre zlepšenie ich vitality.
Rakytníkový čaj – účinky čaju sú samozrejme slabšie ako konzumácia plodov rakytníka, ale aj listy rakytníka obsahujú veľa antioxidantov a prospešných látok. Ak si párkrát v týždni doprajte šálku rakytníkového čaju a vaše telo bude o poznanie vitálnejšie. Jednu čajovú lyžičku alebo jedno vrecko so sušeným rakytníkom zalejte 2,5 dcl vriacej vody a nechajte lúhovať 8-12 minút. Potom sceďte a rakytníkový čaj je na svete. Žiadna veda.
Zdroj - peknetelo.eu, Danka Máčeková